Forum.w.Nieruchomosci.pl

Nieruchomościowe forum dyskusyjne poruszające problemy rynku nieruchomości i jego specjalistów.

Nie jesteś zalogowany.

#1 2011-12-17 09:08:50

akin
Użytkownik

umowa przyrzeczenia kupna części mieszkania

Może zacznę od początku, aby przedstawić moje intencje.

Teściowa chce kupić mieszkanie w ciągu 2 lat, za pieniądze ze sprzedaży poprzedniego mieszkania, aby nie płacić podatku. Chciałabym dołożyć jej 50.000 i ustanowić współudział % w mieszkaniu w % stosunku do wniesionego udziału: udział teściowej 130.000/180.000 x 100%, mój udział 50.000/180.000 x 100%.
Aby teściowa od sprzedaży swojego udziału nie płaciła podatku, musi odczekać 5 lat. Po pięciu latach chciałaby darować swojemu synowi (mojemu mężowi) swoją część. W między czasie ja chciałabym wpłacać co miesiąc zadatek na poczet przyszłego wykupu części teściowej po upływie tych 5 lat. Ten zadatek pochodziłby z wynajmu mojego mieszkania (nabytego przed małżeństwem)

W efekcie stopniowo bym spłacała teściową (na podstawie zawartej umowy przyrzeczenia sprzedaży), i po upływie 5 lat (na podstawie zawartej umowy przyrzeczenia sprzedaży) i stałabym się w jakimś % sama właścicielem mieszkania (umowa notarialna kupna-sprzedaży), w % niespłaconym przeze mnie (po darowiźnie) mój mąż (syn mojej teściowej).

Moim zamysłem jest właściwe i sprawiedliwe udokumentowanie poniesionych wydatków, aby potem nie było wątpliwości, kto ile poniósł wydatków na nabycie tego mieszkania. Ja nie chcę nic za darmo. Bo i tak od darowizny części na mnie zapłaciłabym podatek.

Czy prawnie możliwe jest sporządzenie takiej umowy przyrzeczenia sprzedaży nieruchomości i wszystko będzie zgodne z przepisami podatkowymi. Nie jestem prawnikiem, ani też nie znam przepisów podatkowych w tym temacie. Bardzo proszę o jakieś sugestie.

#2 2011-12-17 21:34:01

prawnicy-nieruchomosci.pl
Użytkownik

Re: umowa przyrzeczenia kupna części mieszkania

> akin napisał:

> Może zacznę od początku, aby przedstawić moje intencje.

Teściowa chce kupić mieszkanie w ciągu 2 lat, za pieniądze ze sprzedaży poprzedniego mieszkania, aby nie płacić podatku. Chciałabym dołożyć jej 50.000 i ustanowić współudział % w mieszkaniu w % stosunku do wniesionego udziału: udział teściowej 130.000/180.000 x 100%, mój udział 50.000/180.000 x 100%.
Aby teściowa od sprzedaży swojego udziału nie płaciła podatku, musi odczekać 5 lat. Po pięciu latach chciałaby darować swojemu synowi (mojemu mężowi) swoją część. W między czasie ja chciałabym wpłacać co miesiąc zadatek na poczet przyszłego wykupu części teściowej po upływie tych 5 lat. Ten zadatek pochodziłby z wynajmu mojego mieszkania (nabytego przed małżeństwem)

W efekcie stopniowo bym spłacała teściową (na podstawie zawartej umowy przyrzeczenia sprzedaży), i po upływie 5 lat (na podstawie zawartej umowy przyrzeczenia sprzedaży) i stałabym się w jakimś % sama właścicielem mieszkania (umowa notarialna kupna-sprzedaży), w % niespłaconym przeze mnie (po darowiźnie) mój mąż (syn mojej teściowej).

Moim zamysłem jest właściwe i sprawiedliwe udokumentowanie poniesionych wydatków, aby potem nie było wątpliwości, kto ile poniósł wydatków na nabycie tego mieszkania. Ja nie chcę nic za darmo. Bo i tak od darowizny części na mnie zapłaciłabym podatek.

Czy prawnie możliwe jest sporządzenie takiej umowy przyrzeczenia sprzedaży nieruchomości i wszystko będzie zgodne z przepisami podatkowymi. Nie jestem prawnikiem, ani też nie znam przepisów podatkowych w tym temacie. Bardzo proszę o jakieś sugestie.

ciekawy temat i pewnie do zrobienia, ale przyznaję, pogubiłem się.
Zgubiłem się mniej więcej tu: "Aby teściowa od sprzedaży swojego udziału nie płaciła podatku, musi odczekać 5 lat. Po pięciu latach chciałaby darować swojemu synowi (mojemu mężowi) swoją część." Więc darowizna czy sprzedaż? Jaki wykup? czego? po co? i dlaczego?

pozdrawiam
a.r.

www.prawnicy-nieruchomosci.pl
AIM Nieruchomości Kancelaria Prawna to zespół ekspertów prawa obrotu nieruchomościami, prawników z wieloletnim stażem w renomowanych kancelariach notarialnych i adwokackich.
Świadczymy najwyższej jakości usługi w zakresie doradztwa prawnego przy przygotowywaniu i przeprowadzaniu transakcji mających za przedmiot nieruchomości.
Zapraszamy do współpracy!

#3 2011-12-19 16:14:57

Milo
Użytkownik
Od: Poznań

Re: umowa przyrzeczenia kupna części mieszkania

musisz posiadać dobrze skonstruowaną umowę przedwstępną sprzedaży tego mieszkania i na jej podstawie możesz wpłacać zadatek teściowej ( np w miesięcznych ratach)

50 tyś radzę dać początkowo jako pożyczkę potem w umowie przedwstępnej przenieść na cenę zakupu

da się to zrobić ale nie przez internet - polecam udać się do prawnika bo będzie potem płacz

Proszę pamiętać, iż informacje/opinie jakie podaje nie mogą zostać uznane jako wiążące w jakikolwiek sposób. W razie jakichkolwiek wątpliwości wiążącą opinie można uzyskać u radcy prawnego lub adwokata -Milo-

Linki sponsorowane