Nieruchomościowe forum dyskusyjne poruszające problemy rynku nieruchomości i jego specjalistów.
Nie jesteś zalogowany.
Strony: 1
Witam,
jestem młodym absolwentem Politechniki Warszawskiej (pracuję na podstawie tzw. samozatrudnienia), chciałbym wziąć kredyt mieszkaniowy. Mam w związku z tym pytanie dotyczące cen. W większości analiz do których można łatwo dotrzeć przez wyszukiwarki internetowe, znajdują się porównania kwot w roku bieżącym z ubiegłymi. Czy istnieją artykuły, które opisują prognozy (o stosunkowo dużym prawdopodobieństwie) dotyczące zmian cen w ciągu najbliższej dekady?
Ta informacja jest dla mnie bardzo istotna, ponieważ nie chciałbym, aby okazało się, że 3 lata po wzięciu kredytu cena mieszkania spadła o połowę - w takiej sytuacji wolę poczekać wspomniany okres czasu.
Przy obecnych cenach, nurtuje mnie inne pytanie - czy gdybym rozmawiał z przedstawicielem banku i wyraził chęć wynajmowania zakupionego lokalu przez pierwsze dwa - trzy lata od momentu udzielenia kredytu (w tej sytuacji nadal mieszkałbym z rodzicami), to, czy ta informacja miałaby jakiekolwiek znaczenie dla udzielającego kredytu?
z prognozami dotyczącymi spadku czy wzrostu cen mieszkań jest tak samo jak z walutami - kto je zna ten będzie bogaty to są tylko prognozy i niestety najczęsciej takie se. Nie licz na spadki rzędu 10 % jak i wzrost ten czas już minął.
To że będziesz wynajmować mieszkanie nie ma znaczenia dla banku - co do czekania to pamiętaj - 3 lata czekania to 3 lata dłużej spłacania kredytu a przez te 3 lata jeżeli nie masz swojego mieszkania będziesz musiał je wynajmować zatem będziesz płacił haracz ... nie szkoda Ci ???
Masz zdolność kupuj - szukaj dobrych nieruchomości za niską cenę :) odrobina chęci i będziesz miał w czym wybierać
Strony: 1
| Wątek | Odpowiedzi | Wyświetlenia | Ostatni post |
|---|---|---|---|
|
Cena mieszkan w Gdansku przez Yoshiharu
|
6 | 1475 | 2011-11-07 15:09:45 przez Milo |
|
ceny nieruchomości w latach przeszłych przez mala_duza
|
1 | 728 | 2011-08-04 15:29:19 przez Milo |
|