Forum.w.Nieruchomosci.pl

Nieruchomościowe forum dyskusyjne poruszające problemy rynku nieruchomości i jego specjalistów.

Nie jesteÅ› zalogowany.

#1 2008-12-23 18:39:00

GrzegorzG
Użytkownik

Jakie opłaty w takiej sytuacji.

Witam

Mam pytanie odnośnie sprzedaży nieruchomości komercyjnej, dokładnie chodzi o działkę o pow 5,1ha oraz hale produkcyjne o powierzchni 2800m2 (jeśli ma to znaczenie). Działka na której stoi nieruchomość została zakupiona w 1993r na osoby fizyczne czyli na mnie i moją małżonkę. Działka i nieruchomość jest w tym momencie przedmiotem częściowego najmu oraz prowadzonej przez nas działalności gospodarczej. Od dłuższego czasu staramy się znaleźć odpowiedniego kupca i w końcu się to udało, cena nas satysfakcjonuje i mamy pewnego klienta. W związku z tym mam następujące pytania.

1. Jakie podatki i jakie koszty będę musiał odprowadzić w związku ze sprzedażą działki wraz z nieruchomością.
2. Jak wyglądają opłaty/podatki w przypadku kiedy 50% kwoty jest wpłacanej jednorazowo a drugie 50% rozłożone jest na spłatę w okresie 60 miesięcy.
3. Jak wyglÄ…dajÄ… opÅ‚aty/podatki  kiedy z części kwoty otrzymanej za nieruchomość chciaÅ‚bym spÅ‚acić zobowiÄ…zania wobec ZUSu lub przedsiÄ™biorców prywatnych, czy można na tej pÅ‚aszczyźnie uzyskać jakieÅ› ulgi z tytuÅ‚u podatku ?
4. Czy umowa przedwstępna musi być ściśle powiązana z umową końcową ?

Będę wdzięczny za każdą odpowiedź.

Linki sponsorowane

Ostatnie tematy z Przetargi.info.pl

WÄ…tek

Stopka forum

Archiwum Prawo Przetargi - forum RozporzÄ…dzenia
Prawo zamówień Kody CPV Kody NUTS

[ Generated in 0.009 seconds, 10 queries executed ]