Nieruchomościowe forum dyskusyjne poruszające problemy rynku nieruchomości i jego specjalistów.
Nie jesteÅ› zalogowany.
...Waszym zdaniem. Konkretnie, z których wg Was macie najwięcej zapytań / kontaktów od klientów szukających nieruchomości ?? Gratka, Otodom, Oferty.net, nieruchomości-online ??? Jakieś inne ???
Gdyby istotna była lokalizacja - chodzi o woj wlkp.
Dzięki z góry za wszelkie odpowiedzi.
To zależy w jakim mieście funkcjonuje biuro ( wielkość miasta ) i gdzie ludzie szukają ofert . W jakim mieście jest Twoje biuro ??
jestem z Poznania. Zawsze myśłałem że przoduje tutaj GRATKA ale po kilku tygodniach funkcjonowania, po ilości zapytań i statystykach odwiedziń poszczególnych stron odnoszę wrażenie, że np "nieruchomosci-online" jest lepsze pod tym względem...
gratka sukcesywnie spada na p.., strasznie dużo kasują a nic w zamian - zastanawiam się na odpuszczeniem tego portalu. najlepsze to otodom, nieruch-online oraz ofertynet.
To że ktoś jest z Poznania czy Warszawy jest mało istotne gdyż google pozycjonuje portale także po geolokalizacji jaka jest wprowadzona w danym komputerze oraz w zależności do tego do której serwerowni googla poszło zapytanie. Oprócz wymienionych mam czasami pytania z nportal i morizona. Gratka i domiporta są najsłabsze.
Myślę, że w dużych miastach tj. Wrocław, Poznań, Katowice itp. ok 80 % skupia się na stronach ogólnopolskich, otodomie,allegro, ofertach net itp. W miastach małych do 150 000 ludności większość najpierw zagląda na stronki miastowe i regionalne.
A co sądzicie o nportalu? U mnie jest bardzo mało zapytań z tego serwisu w porównaniu z innymi - czy u Was jest podobnie?
nie sugerowałbym bym się ilością zapytań (bo ludzie przecież dzwonią), a ilością wyświetleń danej oferty, zrób sobie test - wyeksportuj w jednym czasie (najlepiej późnym wieczorem około 23 bo część portali jak nieruchomości online czy domiporta robi update bazy w godzinach nocnych)) jedną ofertę na wszystkie portale - każdy z portali jak pamietam ma licznik odwiedzin danej strony (na dole). Po paru dniach sprawdź jakie są efekty. Sam co jakiś czas sprawdzam efektywność portali i jak juz napisałem moja kolejność od najlepszego: otodom, nieruch-online,ofertynet, nportal, morizon, najsłabiej gratka i domiporta
Są też nowe zupełnie bezplatne, ale na razie w fazie... początkowej.
Np. www.ifri.pl
Na razie nadaje się jako bezpłatna przechowalnia ofert dla osób prywatnych.
Ostatnio edytowany przez domm (2012-04-27 17:27:13)
Za niedługo będę uruchamiał stronę z ogłoszeniami nieruchomości w Krakowie. Jeśli są jakieś biura nieruchomości zainteresowane proszę o kontakt poprzez prywatną wiadomość. Na początek za darmo, nieograniczona ilość dodawania bezpłatnych ogłoszeń. W niedługim czasie dodane zostaną importy ogłoszeń z galactica virgo, agencja3000 oraz asariWeb. Jednak to zależy od zainteresowania z Państwa strony.
Ogłoszenia będę dotyczyć raczej konkretnej dzielnicy Krakowa, jednak niewykluczone że rozszerzymy zakres działalności.
Pozdrawiam
Darmowym portalem eksportującym ogłoszenia prosto z biur nieruchomości jest nieruchomosci.net.pl .
Z tego co widziałam ostatnio mają kilkaset tysięcy ofert - jak stoją w rankingu to nie wiem..
W każdym razie ja tam coś znalzłam:)
| Wątek | Odpowiedzi | Wyświetlenia | Ostatni post |
|---|---|---|---|
|
Jakie jest największe forum o nieruchomościach? przez Adrian Gozdera
|
3 | 143 | 2012-03-27 23:26:07 przez Stach |
| 3 | 1169 | 2011-11-29 18:52:14 przez Allee_4 | |
| 7 | 1060 | 2011-10-10 09:30:30 przez damcar27 | |
|
Najlepsze ogłoszenia kupujących bez pośredników przez Paula7879
|