Nieruchomościowe forum dyskusyjne poruszające problemy rynku nieruchomości i jego specjalistów.
Nie jesteÅ› zalogowany.
Strony: 1
Witam,
pracuję w biurze nieruchomości, i jako iż bardzo dużą uwagę przykładam do opisów oferowanych przeze mnie nieruchomości, boli mnie fakt, że inne biuro kopiuje moje zdjęcia i opisy i wrzuca do swojej oferty. Robi to dość nieudolnie ale sam fakt bardzo denerwuje.
Problem kopiowania zdjęć już rozwiązałem, wstawiłem znak wodny :)
Natomiast opisów nie mam jak zabezpieczyć.
Gdzie mogę zgłosić tego typu nieuczciwość i jak z tym walczyć ?
a co jeśli to właśnie szef (licencjonowany pośrednik) tak robi ?
Ostatnio edytowany przez kkadamek (2011-09-01 15:46:12)
porozmawiaj z prawnikiem, tak daleko nie musiałem sięgać.
wpisz w google: kopiowanie opisów - multum artykułów
Ostatnio edytowany przez damcar27 (2011-09-01 15:54:24)
prawnik swoją drogą, a DOSPON albo PFRN nie pomoże w takim czyms ?
Niestety jest to dość często spotykane zjawisko,
Proponuję zadzwonić pod podany w ofercie numer tel do agenta i zażądać natychmiastowej zmiany opisu.
Oczywiście można dochodzić prawnie, ale najprościej najpierw spróbować polubownie.
Zadzwonić do takiej agencji i powiedzieć co o tym myślisz, a jak to nie pomoże, zgłosić informację do portalu gdzie jest to ogłoszenie. Najlepiej jednak nie poprzez zgłoszenie anonimowe, podaj kontakt do siebie abyś wiedział czy jest jakaś reakcja.
Jak to nie pomoże zgłoś do PFRN lub nawet KOZ-y (jest przecież pod ogłoszeniem licencjonowany pośrednik) ale uważam, że sprawę załatwisz znacznie prościej.
prosciej nie da rady.
Rozmawiałem z prawnikiem, podobno urzad patentowy i cos od konkurencji (nie pamietam nazwy) moze niezle namieszać po takich akcjach. Na dniach zaczynam sprawy sądowe z tą agencją więc temat kopiowania ofert również będę poruszał.
Jak coś sie wyjaśni to napisze dla informacji / przestrodze innym :)
a co ma urząd patentowy z opisem ??? to drugie to pewnie urząd ochrony konkurencji i konsumentów :) i to jest dobry kierunek
Naruszenie praw autorskich :
Kto bez uprawnienia albo wbrew jego warunkom rozpowszechnia cudzy utwór w wersji oryginalnej albo w postaci opracowania, artystyczne wykonanie, fonogram, wideogram lub nadanie, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2. Jeżeli sprawca dopuszcza się tego czynu w celu osiągnięcia korzyści majątkowej, podlega karze pozbawienia wolności do lat 3.
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Ostatnio edytowany przez Allee_4 (2011-11-29 18:57:32)
Allee - zbyt pięknie by było, gdyby tak się to skończyło jak piszesz :)
No łatwe to to nie jest ale da się :) inaczej dziennikarstwo by nie istniało bo każdy mógłby przywłaszczyć sobie cudzy artykuł.
Strony: 1
| Wątek | Odpowiedzi | Wyświetlenia | Ostatni post |
|---|---|---|---|
|
Mobilny pośrednik - bez biura przez LincolnLawyer
|
6 | 148 | Dzisiaj 09:44:53 przez hanka |
| 0 | 55 | 2012-04-18 12:42:03 przez tobru | |
|
Zapamiętywanie dużej ilości ofert przez adamwroclaw
|
1 | 144 | 2012-04-05 10:11:41 przez damcar27 |
|
Jaki program do wyszukiwania ofert ? przez Longerr
|
11 | 1771 | 2012-04-02 21:38:29 przez damcar27 |
|
Prowizja dla biura nieruchomosci przez monika111
|
1 | 332 | 2012-03-21 11:14:12 przez maciej.s |
|
Wynajme Licencje dla mojego biura nieruchomosci!!! przez sikora.nieruchomosci
|
0 | 360 | 2012-02-21 20:18:21 przez sikora.nieruchomosci |
|
Wynajme licencje dla nowo powstałego biura nieruchomosci. przez sikora.nieruchomosci
|
0 | 374 | 2012-02-16 19:49:02 przez sikora.nieruchomosci |
Ostatnie tematy z Przetargi.info.pl
|
Prawo nieruchomości, lokalowe i budowlane
|