Nieruchomościowe forum dyskusyjne poruszające problemy rynku nieruchomości i jego specjalistów.
Nie jesteÅ› zalogowany.
Ile miejsc po przecinku stosować we współczynnikach korygujących, zwrócono mi uwagę, że należy aż 4?
Ja myślę, że co rzeczoznawca to teoria. Ogólnie nasza wycena to tylko jakaś wartość przybliżona o jakimś przedziale ufności. My SZACUJEMY a nie określamy dokładną wartość za którą na 100% udałoby się sprzedać nieruchomość.
Dlatego uważam, że 4 miejsca po przecinku to dość dokładne wyliczenia i chyba mija się to z celem, a w wycenie często nawet wskazane jest zaokrąglać.
To jest tylko moje zdanie i wiele osób może się nie zgadzać, ale nawet kiedy zdawałam egzamin, egzaminatorzy się sprzeczali czy mówię dobrze czy źle;)
W mojej opinii również 4 miejsca po przecinku to przesada. Nawet gruba przesada. I tak wynik końcowy będzie zaokrąglony do setek zł czy też tysięcy i poprzez ten zabieg - oczywiście w zależności od wartości nieruchomości - zazwyczaj te czwarte miejsce po przecinku przy współczynniku zaokrąglasz.
| Wątek | Odpowiedzi | Wyświetlenia | Ostatni post |
|---|---|---|---|
|
Korygowanie ceny po wyliczeniu trendu przez senioritta82
|
2 | 1456 | 2008-04-16 08:11:08 przez senioritta82 |
Ostatnie tematy z Przetargi.info.pl
|
Prawo nieruchomości, lokalowe i budowlane
|