Nieruchomościowe forum dyskusyjne poruszające problemy rynku nieruchomości i jego specjalistów.
Nie jesteś zalogowany.
Strony: 1
Szanowni Państwo - proszę o pomoc w nast. sprawie : mam Akt Własności Ziemi na działkę ( uwłaszczenie w 1976r na podst. Ustawy z dn.26.10.1971r) , płacę podatek gruntowy za omawianą działkę . Nie mogę założyć KW dla mojej działki bowiem geodeta,przygotowujący w 1984r dokumenty dla założenia KW dla sąsiedniej działki , NIE ZAZNACZYŁ w dokumentacji złożonej w Wydz. Ksiąg Wieczystych , iż parcela gruntowa ( z której powstały obie działki - moja i sąsiednia ) podzieliła się na DWIE części . W międzyczasie włascicielka sąsiedniej działki darowała ją swojej siostrze , która wpisała tę działkę do KW .
Zaznaczam,że w ewidencji gruntów w starostwie jest zaznaczone,z jakiej parceli powstała moja działka , nikt również nie rości pretensji do mojej działki .
Z informacji,jakie uzyskałam w Wydz.KW Sądu Rejonowego wynika,że powinnam wnieść sprawę do Sądu Cywilnego ( co wiąże się oczywiście ze znacznymi opłatami :-( ) . Na moje pytanie ,czy nie ma innej możliwości skorygowania EWIDENTNEGO błędu geodety w 1984r odpowiedziano mi , że od tego typu porad są adwokaci lub radcy prawni ...to także wiąże się wydatkami :-( )
Oboje z mężem otrzymujemy niewielkie emerytury...dlaczego ja mam płacić za cudze błędy ?
Proszę o podpowiedz,co powinnam zrobić,żeby wybrnąć z tej sytuacji .
Moim zdaniem powinna Pani zwrócić się do ewidencji gruntów o wydanie/sprzedaż kopii wykazów zmian gruntowych ze wszystkich robót geodezyjnych od momentu, kiedy na takim wykazie zmian gruntowych istnieje numer działki, na który ma Pani akt własności do momentu, jaki obecnie figuruje w ewidencji gruntów, kupić wypis i wyrys Pani działki w starostwie i z tymi dokumentami składać wniosek do sądu o założenie księgi wieczystej. Cała dokumentacja będzie kosztować pewnie z 150-200 zł, ale powinna być jak najbardziej wystarczająca. Aha i proszę się upewnić, czy na pewno nie ma założonej księgi wieczystej na tą nieruchomość. Życzę powodzenia.
Strony: 1
| Wątek | Odpowiedzi | Wyświetlenia | Ostatni post |
|---|---|---|---|
|
Księga wieczysta przez marta_marta
|
4 | 802 | Wczoraj 19:10:51 przez karol221 |
|
Pomocy - krótka 15 minutowa ankieta o zarządzaniu Wspólnotą. przez joanna86
|
0 | 40 | 2012-05-04 12:13:38 przez joanna86 |
| 0 | 93 | 2012-04-27 14:12:00 przez kasa | |