Forum.w.Nieruchomosci.pl

Nieruchomościowe forum dyskusyjne poruszające problemy rynku nieruchomości i jego specjalistów.

Nie jesteÅ› zalogowany.

#1 2008-07-04 15:15:37

MariuszLca
Użytkownik

Czy to należy do obowiązku zarządcy????

Witam serdecznie.
    Mieszkam w starej kamienicy od 1992 roku, mieszkanie jest komunalne, powierzchnia to ok 40 m2.SÄ… tam dwa pokoje, przedpokój i kuchnia z kuchenka gazowo-elektryczna w której jest jednoczeÅ›nie kabina prysznicowa i pralka. Wraz ze mnÄ… mieszka tutaj jeszcze trójka dzieci w tym jedno upoÅ›ledzone. W mieszkaniu nie ma żadnej wentylacji. ByÅ‚y pisane pisma do Rejonowego PrzedsiÄ™biorstwa Komunalnego które zarzÄ…dza tym budynkiem, o wykonanie tej wentylacji, ale jak to zazwyczaj bywa w takich instytucjach na nic nie maja pieniÄ™dzy. Natomiast w mieszkaniu jest taka wilgoć ze na Å›cianach jest już grzyb na grzybie, remontu nie opÅ‚aca siÄ™ robić bo to nie ma najmniejszego sensu ponieważ po zimie bÄ™dzie to samo. Moje pytanie jest takie, co można zrobić w tej sytuacji, jak można już w ostatecznoÅ›ci wymóc "zastraszyć" RPK, żeby wykonali tÄ… wentylacje, sÄ… jakieÅ› przepisy prawne które nakazujÄ… im wykonanie tego? Czy ta sprawa może zainteresować gazownie, sanepid i kominiarzy? Dodam jeszcze że kominiarze chodzÄ… u nas, sprawdzajÄ… i podobno RPK pÅ‚aci jakieÅ› kary ale wentylacji nie wykona. Wiem ze najprostszym sposobem byÅ‚oby wykonanie tej wentylacji na swój koszt ale mnie na to nie stać. ProszÄ™ o jakÄ…Å› poradÄ™ w tej sprawie i z góry bardzo dziÄ™kujÄ™.

#2 2008-07-05 13:27:42

mnich
Użytkownik

Re: Czy to należy do obowiązku zarządcy????

Szanowny mariuszu rpk to za przeproszeniem jeden wielki burdel , zeby ich zmusić do czegokolwiek musisz na nich wywrzeć presjÄ™ napisz lub zadzwoÅ„ do uwagi jak siÄ™ w to włączÄ… , to bez zbednych ceregieli uzyskasz efekt  nic tak nie dziaÅ‚a na urzÄ™dników jak osmieszenie ich gÅ‚upoty i udowodnienie im obojÄ™tnoÅ›ci i bezdusznoÅ›ci ,dobro dzieci jest najwyższa wartoÅ›ciÄ… , bo czemu winne sÄ… dzieci ,że sÄ… chore , jeżeli Twoje postulaty sÄ… sÅ‚uszne osiÄ…gniesz wygranÄ… , życze powodzenia.

#3 2008-08-11 14:18:06

MariuszLca
Użytkownik

Witam ponownie.
Dalej walcze z RPK o ta wentylacje, mam już tego dość i chcę oddać sprawe do sądu i potrzebuje kilka dokumentów, miedzy innymi protokół badania szczelności instalacji gazowej w ktorym powinna być też mowa o wentylacji oraz opinie kominiarską. Tutaj też pojawiają sie problemy bo RPK nie chce mi tego udostępnić z oczywistych przyczyn, pewnie jest tam jakiś przekręt. Czy mają obowiązek dać mi to do wglądu i udostepnic kopie tych dokumentów, czy ja nie mam prawa sie o to starać???

#4 2008-08-11 14:41:52

mnich
Użytkownik

myslÄ™ , że najwiÄ™cej pomocy uzyskasz opisujÄ…c swojÄ… sytuacjÄ™ w liÅ›cie  Rzecznika Praw Obywatelskich , tam pracujÄ… specjaliÅ›ci , którzy udzielÄ… Ci konkretnych wskazówek jak dalej postepować. TrochÄ™ bÄ™dziesz musiaÅ‚ poczekać na informacjÄ™ , ale bedzie zupeÅ‚na , gdyż zatrudnieni tam urzÄ™dnicy majÄ… doÅ›wiadczenie w tych sprawach .Å»yczÄ™ powodzenia

#5 2008-09-08 15:57:42

15971
Użytkownik

Ja zawsze rozwiązywałem sprawy z komunalką opisując sytuację jako STAN ZAGROŻENIA DLA ZDROWIA I ZYCIA, pismo za pismem, mi się udawało, życze powodzenia.

#6 2009-02-18 12:35:05

MariuszLca
Użytkownik

Witam wszystkich po dluzszej przerwie. SPrawa została załatwina po wizycie u burmistrza i wentylacja juz zrobiona. Dziekuje wszystkich za rady i pozdrawiam

Linki sponsorowane

Ostatnie tematy z Przetargi.info.pl

WÄ…tek

Stopka forum

Archiwum Prawo Przetargi - forum RozporzÄ…dzenia
Prawo zamówień Kody CPV Kody NUTS

[ Generated in 0,014 seconds, 13 queries executed ]