Forum.w.Nieruchomosci.pl

Nieruchomościowe forum dyskusyjne poruszające problemy rynku nieruchomości i jego specjalistów.

Nie jesteÅ› zalogowany.

#1 2012-01-12 19:45:02

Zbigniew Orzechowski
Użytkownik

Operat bez wizji lokalnej

Witam.
ProszÄ™ o info czy fakt że rzeczoznawca robiÄ…c operat szacunkowy dla opÅ‚aty adiacenckiej dla gminy nie byÅ‚ osobiÅ›cie na dzielonej nieruchomoÅ›ci tylko wysÅ‚aÅ‚  pomocnika do zrobienia zdjęć  może mieć znaczenie w odwoÅ‚aniu od decyzji gminy do SKO?
Wiem że kodeks etyki stowarzyszenia którego jest czÅ‚onkiem  stanowi że powinien czynnoÅ›ci wykonywać  osobiÅ›cie. JeÅ›li nie byÅ‚  to znaczy że nie wykonywaÅ‚ osobiÅ›cie to mogÄ™ przypuszczać że operat jest wykonany nierzetelnie i na tej podstawie domagać sie jego sprawdzenia przez organizacjÄ™ zawodowÄ… rzeczoznawców?  Nie ma tu mowy o przypadkowej nieobecnosci gdyż już w powiadomieniu byÅ‚a podana inna osoba która miaÅ‚a dokonać wizji lokalnej a przyjechaÅ‚a jeszcze inna bo "miaÅ‚a po drodze" wiec dziaÅ‚anie byÅ‚o zamierzone.  Na telefoniczne pytanie dlaczego rzeczoznawcy nie bÄ™dzie osobiÅ›cie dowiedziaÅ‚em siÄ™ że to i tak nie ma znaczenia bo to tylko zdjÄ™cia. 
btw
To po co jest ten caÅ‚y kodeks etyki?  Czy to normalna procedura że na wizjÄ™ przyjeżdza "fotograf" a nie rzeczoznawca?

pozdrawiam

#2 2012-01-12 21:31:21

asdf7
Użytkownik

Re: Operat bez wizji lokalnej

Witam,
Należy rozróżnić dwie sprawy:
1. Wizja lokalna, którą rzeczoznawca powinien przeprowadzić osobiście, a dokładna jej data musi być przedstawiona w operacie szacunkowym. Jeżeli tego nie zrobił, to jest to poważne uchybienie, które może stanowić podstawę do podważenia operatu szacunkowego.
2. ZdjÄ™cia stanowiÄ…ce załącznik do operatu szacunkowego nie muszÄ… być wykonywane przez rzeczoznawcÄ™ osobiÅ›cie. Dokumentacja fotograficzna nie jest podstawÄ… do wyceny i okreÅ›lenia cech rynkowych, a jedynie dodatkiem do opinii (bez zdjęć jest tak samo ważna, chyba, że zastrzegÅ‚ to zleceniodawca).  Np. rzeczoznawca może rano obejrzeć nieruchomość, a pracownik później zrobić zdjÄ™cia.
W praktyce ciężko udowodnić, że ktoś osobiście nie oglądał nieruchomości, jeżeli nie ma potrzeby podpisania jakiegokolwiek protokołu, a opis nieruchomości zgadza się, ze stanem faktycznym.
Pozdrawiam

Ostatnio edytowany przez asdf7 (2012-01-12 21:32:13)

#3 2012-01-16 18:06:56

Zbigniew Orzechowski
Użytkownik

Bardzo dziÄ™kujÄ™ za informacjÄ™. W protokole z oglÄ™dzin na które siÄ™ stawiÅ‚em  jest wymieniony z nazwiska rzeczoznawca wraz z numerem uprawnieÅ„ i również z nazwiska jego asystent. Na miejscu oglÄ™dzin stawiÅ‚ siÄ™ wyłącznie asystent co jest potwierdzone jego podpisem na protokole. Jest tam również mój podpis. Nie ma podpisu rzeczoznawcy bo go nie byÅ‚o.
W zwiÄ…zku z tym w odwoÅ‚aniu do  SKO bedÄ™ argumentowaÅ‚ że rzeczoznawca naruszyÅ‚ art. 175.1  ust o gosp nieruchomoÅ›ciami gdyż zÅ‚amaÅ‚ zasadÄ™ etyki zawodowej stowarzyszenia rzeczoznawców do którego należy a która mówi że powinien swoje czynnoÅ›ci wykonywać osobiÅ›cie.

#4 2012-01-16 19:30:40

Katja
Użytkownik

Moim zdaniem nadal nie ma Pan dowodu na to, że rzeczoznawcy nie było na wizji. Mógł ją zrobić osobiście w innym terminie. Nie każda wizja musi się wiązać z podpisywaniem protokołu przez właściciela nieruchomoćci, co też już wyżej było wspomniane.

#5 2012-01-17 20:05:22

Zbigniew Orzechowski
Użytkownik

To po co w takim razie jest protokół z oględzin ? Po co zostałem zawiadomiony o dacie oględzin?
W operacie nie ma ani sÅ‚owa o tym że wizja sie odbyÅ‚a w innym terminie. Jest tylko informacja o tym że wizja sie odbÄ™dzie w danym terminie oraz protokół z oglÄ™dzin które byÅ‚y w tym terminie.  Zawiadomienie o oglÄ™dzinach podpisaÅ‚ rzeczoznawca a protokół z oglÄ™dzin jego asystent Przy nazwisku rzeczoznawcy podpisu być nie mogÅ‚o skoro go nie byÅ‚o na wizji. Nawet jeÅ›li rzeczoznawca byÅ‚ w innym terminie to powinien mnie zawiadomić prawda? Po to chyba sie wysyÅ‚a zawiadomienia i po to sie podpisuje protokoÅ‚y z oglÄ™dzin.   
Zadam pytanie inaczej. Czy dopuszczalne sÄ… czynnoÅ›ci w ramach których rzeczoznawca wysyÅ‚a zawiadomienie o terminie wizji po czy może sobie przyjechać w innym  bez zawiadamiania mnie?  JeÅ›li tak może dziaÅ‚ać to oczywiÅ›cie protokół oglÄ™dzin jest wart tylko tyle ile kartka na którym go wydrukowano bo niczego nie dowodzi.
btw
Od asystenta wiem ze rzeczoznawca z reguły nie jeździł na nieruchomości gruntowe bo od tego ma asystentów ale oczywiście nie ma to znaczenia dowodowego wiec nie będę tego poruszał

#6 2012-02-08 13:05:21

veldon
Użytkownik

Uważam, że to jest niepotrzebne bicie piany. Podważanie wartości nieruchomości to jedno, a wykonywanie czynności osobiście to drugie. Nie ugra Pan nic na tym, że będzie Pan próbował udowodnić, że rzeczoznawcy nie było na wizji. Jeśli sprawa pójdzie gdzieś dalej, to otrzyma ewentualnie jakieś upomnienie (jeśli Pan to udowodni), i koniec. Nie sądzę, żeby to się przyczyniło do zmiany wartości nieruchomości.

#7 2012-02-08 22:55:52

kozlowski
Użytkownik

Nie ma operatu zrobionego dobrze. Tym bardziej operatu zrobionego dla celów opÅ‚aty adiacenckiej. SamorzÄ…dy z reguÅ‚y wybierajÄ… najtaÅ„szych rzeczoznawców wynikiem czego sÄ… bardzo miernej jakoÅ›ci operaty.  I jest jeszcze coÅ› o czym wszyscy wiedzÄ… ale nikt o tym nie powie i o tym nie napisze.

#8 2012-02-09 12:11:21

Zbigniew Orzechowski
Użytkownik

> veldon napisał:

> Podważanie wartości nieruchomości to jedno, a wykonywanie czynności osobiście to drugie.
Radca prawny z którym na ten temat rozmawiaÅ‚em uważa inaczej.   Uważa że rzeczoznawca to zawód zaufania publicznego a naruszenie kodeksu etyki poprzez niewkonanie czynnoÅ›ci osobiÅ›cie i przez to ustawy o gosp nieruchomoÅ›ciami bÄ™dzie stanowiÅ‚o wystarczajÄ…cy argument by SKO skierowaÅ‚ operat do oceny przez organizacjÄ™ rzeczoznawców. Protokół z oglÄ™dzin ma być wg. niego bardzo istotnym argumentem. Generalnie mam iść w kierunku sprawdzenia czy operat przez to nie jest wadliwy a nic nie wspominać o  podważaniu wartoÅ›ci nieruchomoÅ›ci. Radca argumentowaÅ‚ to tym że nie powinienem iść w kierunku podważania wartoÅ›ci bo nie jestem specjalistÄ… w tej dziedzinie i nie mam też kontroperatu jako dowodu wiec SKO sprawÄ™ by roztrzygnęło na mojÄ… niekorzyść.
Rzeczoznawca u którego byłem po poradę uwaza że jedna z nieruchomości do porównania została żle dobrana i operat zostanie oceniony przez organizację rzeczoznawców negatywnie.

>Nie ugra Pan nic na tym,
Ugram na pewno czas a być może pieniądze.
Tak czy inaczej czeka mnie odwołanie.

>Nie sądzę, żeby to się przyczyniło do zmiany wartości nieruchomości.
A ja właśnie na to liczę że zostanie wykonany kolejny operat i będzie się różnił od obecnego.
Wiem z gminy że jest już inny rzeczoznawca z przetargu i operaty są na "normalnym " poziomie.

Jako ciekawostkÄ™ podam że 2 lata wczeÅ›niej mój kuzyn dzieliÅ‚ nieruchomość o podobnej wielkoÅ›ci poÅ‚ożonÄ… przy tej samej ulicy 500 metórw dalej a mój operat jest o 720% (siedemset dwadzieÅ›cia  procent) wiekszy od jego operatu.
Tak na logikÄ™ wydaje mi siÄ™ że nieruchomoÅ›ci tak samo uzbrojone, o takim samym przeznaczeniu w MPZP  leżące przy tej samej ulicy, niezabudowane, bez obciążeÅ„ itp. powinny być wycenione podobnie.  Rozumiem że przez  2 lata to sie warunki i ceny mogÅ‚y zmienić  ale chyba nie o ponad 700%?

Niedługo dostanę decyzję i będę pisał odwołanie. Gdy sie sprawa zakończy to poinformuję o wyniku.
Mam nadzieję że pozytywnym :)
Pozdrawiam

#9 2012-02-09 12:21:24

Zbigniew Orzechowski
Użytkownik

> kozlowski napisał:

> Samorządy z reguły wybierają najtańszych rzeczoznawców wynikiem czego są bardzo miernej jakości operaty.
To samo powiedziano mi w gminie. Wygrywa najtaÅ„sza oferta bo jeÅ›li wybrano by droższÄ… to od razu mogÄ… być kontrole czy nie ma korupcji,  nagany za niegospodarnoÅ›c i inne "atrakcje".
Naczelnik wydziaÅ‚u powiedziaÅ‚ nawet że prywatnie uważa operaty robione przez tego rzeczoznawce że źle wykonane bo ma przez nie dużo odwoÅ‚aÅ„ do SKO   czego wczeÅ›niej nie byÅ‚o i jest też przez to wiecej pracy :) . Ale nic nie zrobi choc mógÅ‚by w drodze negocjacji obniżyć wycenÄ™ bo ma takie prawo. Jednak gdyby to zrobiÅ‚ to od razu byÅ‚by podejrzany o to że "wziÄ…Å‚ w Å‚apÄ™" wiec nawet palcem nie kiwnie bo ma tylko kilka lat do emerytury.

#10 2012-02-10 10:38:22

kozlowski
Użytkownik

Same zarzuty do operatu i wytkniecie blÄ™dów to moze być za maÅ‚o aby wygrać przy odwoÅ‚aniu. II instancja moze tak jak I udac greka i napisać , ze operat jest zrobiony zgodnie z przepisami i tu nic nie zrobisz. BedÄ… siÄ™ zasÅ‚aniać "jajowatÄ…" pieczÄ™cia  jaka jest przyÅ‚ozona przez rzeczoznawce - pieczÄ™ciÄ…  nabytych uprawnieÅ„  paÅ„stwowych, ale nie nabytej wiedzy i rzetelnego wykonania operatu.
Musisz też zwrócić uwagę na sam tryb postępowania administracyjnego, czy nie został złamamy jakikolwiek przepis KPA.
Tu jest duże pole do popisu, tu mozesz sporo wygrać.

Linki sponsorowane