Nieruchomościowe forum dyskusyjne poruszające problemy rynku nieruchomości i jego specjalistów.
Nie jesteś zalogowany.
Witam
Proszę o informację w takiej sprawie, posiadam działkę rolną która leży w granicach administracyjnych miasta, gmina nie posiada planu, chcę tą działkę podzielić na 3 mniejsze i sprzedać. Czy mogę wystąpić o wz na podział tej działki i zabudowę na każdej z nich domu? A jeśli tak to po otrzymaniu wz co mam dalej zrobić żeby ujawnić podział w ewidencji gruntów i skutecznie sprzedać każdą z nich?
Możesz wystąpić. A dalej - takie informacje kosztują.
Po to jest forum aby pomagac użytkownikom,a nie twierdzic ze ta pomoc kosztuje,bo to mija sie z celem. Przede wszystkim udaj się do Urzędu Gminy i zapytaj co należy zrobic w tej sprawie.
polecam kontakt z geodetą uprawnionym (zakres 2), będzie wiedział
geodeta dzieli działki, i ma to skutek w ujawnieniu w ewidencji nowych działek
Ostatnio edytowany przez loos71 (2010-10-27 19:30:36)
podział w ewidencji gruntów jest ujawniany przez geodetę w ramach wykonywania czynności związanych z podziałem nieruchomości. Żeby jendak była mozliwość podziału nieruchomości - w sytuacji kiedy brak miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego - należy wystąpić o decyzję o warunkach zabudowy i zagospodarowania terenu.
Myślę, że za wcześnie na geodetę - najpierw wniosek o warunki zabudowy.
[quote=andy1909Z]Możesz wystąpić. A dalej - takie informacje kosztują.[/quote]
teoretycznie masz rację tylko potem taka osaba ma problem i narzeka że na forum mu nie pomogli albo jeszcze gorzej wprowadzili w błąd. Takie rzeczy jak podział działki można wyszukać w goooooo.......ach choć jak ktoś ma czas pisać to może :)
> Milo napisał:
> [quote=andy1909Z]
Takie rzeczy jak podział działki można wyszukać w goooooo.......ach choć jak ktoś ma czas pisać to może :)
Zdecydowanie odradzam googla. Owszem ogólne informacje w googlach można znaleźć, ale nie zawsze będą trafne w konkretnej sytuacji. Czasem można narobić sobie kłopotów i koniec końców potrzebna jest pomoc prawnika (oby nie było za późno).
pozdrawiam
artur rosiński
Witam
Pamiętaj również o opłatach adiacenckich, które najprawdopodobniej po podziale będziesz musiał uiścić.
pozdrawiam,
> prawnicy-nieruchomosci.pl napisał:
> > Milo napisał:
> [quote=andy1909Z]
Takie rzeczy jak podział działki można wyszukać w goooooo.......ach choć jak ktoś ma czas pisać to może :)
Zdecydowanie odradzam googla. Owszem ogólne informacje w googlach można znaleźć, ale nie zawsze będą trafne w konkretnej sytuacji. Czasem można narobić sobie kłopotów i koniec końców potrzebna jest pomoc prawnika (oby nie było za późno).
pozdrawiam
artur rosiński
przeważająca część informacji jest na stronach urzędów i nie ma większego problemu - oczywiście bez ruszenia zadka do konkretnego urzędu nic się nie zdziała. Myślę że jak ktoś jest kumaty to z podziałem sobie poradzi bez prawnika choć czasami płacąc można szybciej - łatwiej .... i taniej
| Wątek | Odpowiedzi | Wyświetlenia | Ostatni post |
|---|---|---|---|
|
Kto musi wyrazić zgodę na podział ziemi? przez mark06
|
0 | 20 | Wczoraj 19:59:37 przez mark06 |
|
Sądowy podział nieruchomości- zapytanie do Experta :) przez maxima12
|
0 | 102 | 2012-05-19 00:08:02 przez maxima12 |
|
Piękne działki 200 m od Zalewu Szczecińskiego WIELKA PROMCJA 50/50 przez NocnyCopywriter
|
1 | 127 | 2012-04-24 13:19:21 przez Andrew1984 |
|
OSTATNIE DZIAŁKI BUDOWLANE NA OSIEDLU CZARNY LAS przez Agnieszka001
|
0 | 122 | 2012-03-26 12:33:13 przez Agnieszka001 |
|
BEZPOŚREDNIO SPRZEDAM OSTATNIE 4 DZIAŁKI W CENTRUM POLSKI przez krzysztofx
|
0 | 60 | 2012-03-13 08:40:57 przez krzysztofx |
|
Działki w przepięknej lokalizacji, na granicy Mazur przez pawel-du