Nieruchomościowe forum dyskusyjne poruszające problemy rynku nieruchomości i jego specjalistów.
Nie jesteś zalogowany.
Strony: 1
Witam wszystkich. Mam pytanie do doświadczonych użytkowników. Mianowicie moje pytanie brzmi - Czy można rozpocząć praktyki w zakresie zarządzania przed studiami podyplomowymi? Dlaczego takie pytanie? W moim przypadku wygląda to tak. W lipcu 2012 będę bronił pracę magisterską na UE na specjalności gospodarowanie nieruchomościami i na tej samej uczelni będę kontynuował naukę na studiach podyplomowych. Jest tak przyjęte że magister z naszej uczelni zaczyna od II semestru na studiach podyplomowych gdyż programowo I semestr pokrywa się z tym co mieliśmy wcześniej na studiach magisterskich. Więc pół roku będę "pauzował" :) żeby nie marnotrawić tego czasu myślałem o praktykach lecz nie wiem czy zostaną one zaliczone że tak powiem przed ukończeniem studiów podyplomowych? Czy ma ktoś wiedzę na ten temat??Czy musi być zachowana "kolej rzeczy" czyli podyplomówka - parktyka?
Bardzo proszę o pomoc w tym temacie :)
Pozdrawiam
http://www.orzeczenia-nsa.pl/wyrok/i-sa-wa-560-09,dzialalnosc_zawodowa_w_dziedzinie_gospodarowania_nieruchomosciami_uprawnienia_do_wykonywania_zawodu,1de3fea.html
Prawdopodobnie nie ma konieczności, aby zachowana była kolejność najpierw studia później praktyki, ale jak tam w Ministerstwie znów zinterpretowali by ustawę to ciężko wyczuć:) Najlepiej byłoby przesłać zapytanie do Ministerstwa Transportu i uzyskać odpowiedź na piśmie - wtedy spokojnie można by iść wcześniej na praktyki, bez obaw o późniejsze batalie z urzędnikami.
Jeśli się jednak mylę i coś w prawie się zmieniło od tamtego wyroku to proszę, aby ktoś sprostował moją odpowiedź.
Dziękuje za odpowiedź jutro dzwonie do ministerstwa się dokładnie wypytać jak potwierdzą to wyśle wszystko na piśmie żeby było pokwitowanie tak jak napisałeś :) jutro dam znać co mi powiedzieli :)
Mnie się wydaje, że nie można. Co prawda robiłem licencję pośrednika nieruchomości, ale zasady są podobne.
Witam. Dzwoniłem do ministerstwa i niestety nie da się teraz odbyć praktyk przed studiami podyplomowymi czy nawet w ich trakcie. Ten przykład który podałeś różni się trochę od mojego przypadku gdyż ta osoba miała ukończony kurs zarządzania nieruchomościami, a niestety takich kursów już się nie robi. Dlatego powiedziano mi,że aby otrzymać dziennik praktyk został wydany trzeba mieć ukończone studia podyplomowe bądź "normalne" które zgadzają się programowo z minimalnymi wymaganiami programowi ustalonymi przez ministra.
Niestety czeka mnie normalna droga :)
Dziękuje za odpowiedzi.
Strony: 1
| Wątek | Odpowiedzi | Wyświetlenia | Ostatni post |
|---|---|---|---|
|
Praktyki KRAKÓW, grupowe czy indywidualne? przez texas
|
3 | 797 | 2012-05-12 17:18:02 przez TT |
|
Praktyki w Krakowie przez sylwinka
|