Nieruchomościowe forum dyskusyjne poruszające problemy rynku nieruchomości i jego specjalistów.
Nie jesteś zalogowany.
Strony: 1
Czy wam też sie zdaża bardzo często, że zdecydowany klient nagle rezygnuje ??
Nie mówie o klientach, którzy obejrzą mieszkanie, powiedzą że im się podoba i że musza sie przespać, nie mówie nawet o klientach którzy przyjdą ponownie obejrzeć mieszkanie i wciąż im się podoba albo o tych co nie dostają kredytow. Tylko takich co oglądają 4 razy, przyprowadzają swoich specjalistów, robią projekty ewentualnej przebudowy, umawiają sie co do szczegółów, zastanawiają się pare dni i sie decydują. Umawiają sie na spotkanie z drugą stroną , w celu negocjacji ceny, i podpisania ewentualnie umowy przedwstępnej i nagle rezygnują przed spotkaniem, w tym samym dniu.
Nam sie zdaża to bardzo często, na 1 połowe stycznia mieliśmy umówionych 3 pewniaków i każdy zrezygnował. 2 z nich zbierało dokuemnty i przygotowywali sie 4 miesiące, a dla innej Pani nawet została wyburzona ściana w lokalu bo drzwi niepozwalały wnieść potrzebny jej sprzęt I NIC nagle zmiana decyzji. ( wyobrazcie sobie reakcje wynajmujacego lokal )
Nie wiem gdzie leży błąd, czy może poprostu źle oceniamy klientów. Drugie strony tranzakcji, są również w szoku.
Jesteśmy na rynku od września i trudno nam stwierdzić czy to normalne, czy przypadek, czy popełniamy błędy.
Prosze o fakty z pracy.
Niestety na tego rodzaju sytuacje musicie się przygotować, rynek nieruchomości jest nieprzewidywalny a raczej klienci tacy są. Co do wyburzonej ściany kto takie rzeczy robi bez podpisania umowy, przynajmniej warunkowej, gdzie warunkiem jest wyburzenie ściany i zdeponowanie przynajmniej jakiejkolwiek kaucji która zabezpieczy wynajmującego przed kosztami.
Co do klienta, który wyburzył ściane to powiedział, że mu i tak to sie opłaci jak będzie chciał kiedyś to połączy dwa lokale a teraz zasłoni regipsem ;) No zobaczymy, na jutro jesteśmy umówieni na kolejną przedwstępną sprzedaży ...
Powodzenia
Musze powiedzieć, że tak już jest. Transakcja jest zamknięta jak zostaną wpłacone pieniądze na konto i ty masz całą prowizję (wynagrodzenie), zostaje tylko spisanie liczników i przekazanie kluczy z tego już chyba nikt się nie wycofuje. Ale i takie przypadki mogę sobie wyobrazić, że sprzedający nie chce zwolnić mieszkania. Ostatnio też miałem takie przypadki ale ścian nie wyburzałem. Już się zdecydował cena wynegocjowana a w dniu w którym ma być podpisana umowa przedwstępna klient dzwoni, że jednak poszuka czegoś innego. Dobrze jak powiadomi wcześniej. Takie czasy.
Prosze mi pwiedziec czy w takiej sytuacji jezeli klient 20 min przed Aktem Notarialnym wycofa sie z kupna, można mu wystawic fakture o zapłatę prowizji??
Strony: 1
| Wątek | Odpowiedzi | Wyświetlenia | Ostatni post |
|---|---|---|---|
|
Problem ze sprzedażą - gdzie mój błąd? przez SRzeyamlon
|
6 | 830 | 2012-03-27 23:23:25 przez Stach |
|
Problem z wypowiedzeniem wynajmu mieszkania przez Anandini
|
1 | 329 | 2012-03-05 22:00:36 przez Milo |
| 0 | 444 | 2012-01-24 22:46:27 przez wzs | |