Nieruchomościowe forum dyskusyjne poruszające problemy rynku nieruchomości i jego specjalistów.
Nie jesteś zalogowany.
Strony: 1
Od 1951r tj od czasu slubu moj wujek prowadzil gosp rolne razem z zona i tesciowa Tesciowa byla wdowa a gospodarstwo bylo jej wlasnoscia W 1974r tesciowa zmarla . Po jej smierci nie bylo przeprowadzone postepowanie spadkowe a gospodarstwem razem z zona wladal wujek . W 1995 roku zmarla zona wujka i tez nie bylo przeprowazone postepowanie spadkowe Zaznaczam ze wujek i ciocia nie posiadali dzieci. Ja jako siostrzeniec pomagalem w prowadzeniu gospodarstwa (mam tez swoje wlasne) Wujek chciał mi dac to gospodarstwo jednak jako nie wlasciciel a użytkownik nie mogł tego zrobic notarialnie a bez formalnego zbycia nie mogl otrzymac emerytury mimo ze mial 81 lat W 1996 roku Urzad Gminy doradzil mu aby je przekazal mi formą dzierzawy i tak tez zrobił Tego samego dnia rowniez w urzedzie Gminy sporzadził testament w ktorym do calosci po sobie powolal mnie tj.do tego gospodarstwa. Wujek zmarl w 1997 roku i tez nie bylo przeprowadzone postepowanie spadkowe. Ja caly czas jestem posiadaczem tego gospodarstwa i je samoistnie urzytkuje po dzien dzisiejszy Jestem tez w posiadaniu tego testamentu.
Od czasu śmierci wlascicielki minelo juz 37 lat Czy w tym przypadku po doliczeniu czasu mojego urzytkowania i wujka przysluguje mi zasiedzenie ? Bardzo prosze o wyczerpujaca odpowiedz bo zdania sa podzielone .
prosze i bede bardzo wdzieczny oraz z gory dziekuje
nikt Ci nie odpisze bez zobaczenia dokumentów - jeżeli chcesz zabrać się do sprawy zrób postępowania spadkowe bo i tak musisz je zrobić - koszt niewielki
Pamiętaj, iż przy zasiedzeniu daty mają bardzo istotne znaczenie ponieważ zgodnie z przepisami można do czasu zasiedzenia zaliczyć czas poprzednika jednak bez postanowień spadkowych jest to obecnie niemożliwe do ustalenia ( wszystko zależy od kręgu spadkobierców)
Strony: 1
| Wątek | Odpowiedzi | Wyświetlenia | Ostatni post |
|---|---|---|---|
|
informacje o cechach nieruchomości przez smola
|
0 | 312 | 2012-05-01 22:12:44 przez smola |
|
Klauzula UOKiK proszę o interpretację.... przez ASTONA
|
8 | 773 | 2012-04-27 00:09:04 przez KP |
|