Forum.w.Nieruchomosci.pl

Nieruchomościowe forum dyskusyjne poruszające problemy rynku nieruchomości i jego specjalistów.

Nie jesteś zalogowany.

#1 2011-11-10 22:15:13

BONPARTNER
Użytkownik

Spolszczenie nazwiska /Sch na Sz/

Czy ktoś miał do czynienia ze spolszczeniem nazwiska? Chodzi mi o rok 1959,  w którym to przeprowadzono postępowanie spadkowe. W akcie małżeństwa jest zapis nazwiska "Sch" natomiast już w postanowieniu jest "Sz".   Jak dowieść tej zmiany? Wspomnę jeszcze, że nie występuje na żadnym akcie pieczątka o zmianie nazwiska tzn. spolszczeniu. Taka pieczęć występuje dopiero przy akcie małżeństwa syna spadkodawcy, na mocy orzeczenia z 1954 roku, jako widoczny błąd pisowni nazwiska.

Ostatnio edytowany przez BONPARTNER (2011-11-11 08:20:03)

#2 2011-11-14 09:25:29

Milo
Użytkownik
Od: Poznań

Re: Spolszczenie nazwiska /Sch na Sz/

to nie spolszczenie a błąd - koszmarna robota bo należy prostować wszystko od początku błędu. Robiłem coś takiego dla klienta którego połowa rodziny używała nazwiska z L a połowa z Ł i do tego jeszcze część mieszkała za granicą ...  prostowaliśmy 4 pokolenia w dół

należy zacząć od akt sprawy spadkowej z 1959 i zacząć prostować od początku wszystkie akty urodzenia, małżeństwa itd

Proszę pamiętać, iż informacje/opinie jakie podaje nie mogą zostać uznane jako wiążące w jakikolwiek sposób. W razie jakichkolwiek wątpliwości wiążącą opinie można uzyskać u radcy prawnego lub adwokata -Milo-

#3 2011-11-14 10:26:10

BONPARTNER
Użytkownik

Cała sprawa dotyczy KW gdzie zapisana jest droga dojazdowa do działki budowlanej -  rejon Górnego Śląska :)
Księga zapisana w niemieckim - gotyk. Ostatni wpis z 1905 roku.

W tej księdze zapisane były 3 działki (jedna drogowa jako dojazd do dwóch pozostałych). 2 z nich (działki budowlane) odłączono i założono dla nich nową KW. I tu chyba spadkobiercy zapomnieli o działce drogowej. W nowej księdze wszystkie postępowania spadkowe były przeprowadzane (treść zgodna ze stanem faktycznym), a stara została bez zmian od 1905 roku.

W KW gdzie zapisane są działki budowlane (2)  w aktach znajdowały się umowy i postanowienia, w których występowała podwójna pisownia tego nazwiska Sz (Sch).

Myślałam, że posiadając postanowienia o nabyciu spadku po panie 'Sch" wystarczą. A tu sędzia upiera się, że trzeba udowodnić  że Pan "Sch" to Pan "Sz". Bo w postanowieniu nazwiska zapisane są już  "Sz".  Jedyny moim zdaniem dowód na to to klauzula o widocznym błędzie.

Może opisze jakie mam dokumenty dotyczące nazwiska:
1 Akt małżeństwa z 1897 ( w języku niemieckim - gotyk ) gdzie jest "Sch"
2 Postępowanie spadkowe gdzie już jest "Sz" z roku 1959
3 Akt małżeństwa jednego ze spadkobierców z  klauzulą o ..." Na podstawie doniesienia Biura Ewidencji Ludności i Dowodów osobistych przy Komendzie M.O. w.... prostuje się orzeczeniem z dnia .... 1953 roku nr... widoczny błąd pisowni nazwiska "Sch" na "Sz"..."

Chciałam uniknąć Cywilnego ale widzę, że pozostaje mi tylko sprawa o uzgodnienie treści KW zgodnie ze stanem faktycznym?

#4 2011-11-14 11:54:35

Milo
Użytkownik
Od: Poznań

obawiam się że tak ino czy sąd nie będzie wymagał prostowania dokumentów nie umiem odpowiedzieć - wszystko zależy o stanu faktycznego może się uda jakoś na skróty ....

Proszę pamiętać, iż informacje/opinie jakie podaje nie mogą zostać uznane jako wiążące w jakikolwiek sposób. W razie jakichkolwiek wątpliwości wiążącą opinie można uzyskać u radcy prawnego lub adwokata -Milo-

Linki sponsorowane