Nieruchomościowe forum dyskusyjne poruszające problemy rynku nieruchomości i jego specjalistów.
Nie jesteś zalogowany.
Strony: 1
Witam,
Chciałbym z Wami przedyskutować jeden problem,
mianowicie sąd odmówił mi ujawnienia budynku w elektronicznej księdze wieczystej, uzasadniając to tym, że budynek nie stanowi odrębnej od gruntu nieruchomości, wiem, że w podrubryce 1.4.2. KW ujawnia się budynki, które stanowią odrębne od gruntu nieruchomości, co jednak w opisywanym przypadku, jak w księdze wskazać, że nieruchomość gruntowa jest zabudowana,
proszę o Wasze podpowiedzi
pozdrawiam
a grunt to własność czy użytkowanie wieczyste ?
Upraszczając można powiedzieć - nie ma budynku bez jakieś formy prawa do gruntu.
Grunt jest we własności,
Krótko mówiąc - każdy ma prawo wglądu do KW - trzeba tylko to uzasadnić - jestem zdziwiony ta sytuacją - idź do kierowniczki w KW.
[quote=Permek]Witam,
Chciałbym z Wami przedyskutować jeden problem,
mianowicie sąd odmówił mi ujawnienia budynku w elektronicznej księdze wieczystej, uzasadniając to tym, że budynek nie stanowi odrębnej od gruntu nieruchomości, wiem, że w podrubryce 1.4.2. KW ujawnia się budynki, które stanowią odrębne od gruntu nieruchomości, co jednak w opisywanym przypadku, jak w księdze wskazać, że nieruchomość gruntowa jest zabudowana,
proszę o Wasze podpowiedzi
pozdrawiam[/quote]
zasadą jest "nieoderwany związek budynku z gruntem" zatem kogo grunt tego budynek ( w uproszczeniu) Wyłącznie w przypadku budynków wzniesionych na gruncie oddanym w użytkowanie wieczyste mamy sytuację w której kto inny jest właścicielem gruntu a kto inny właścicielem budynku. W takim przypadku mowa jest właśnie "odrębnej od gruntu nieruchomości"
Sąd zatem prawidłowo ocenił Pan wniosek - kw winna wykazywać iż nieruchomość jest nieruchomością zabudowaną
Pozdrawiam
Milo
Zgadzam sie z Moim Przedmówcą,sąd właściwie zinterpretował ta sprawę,wiec nie widze problemu.
Strony: 1
| Wątek | Odpowiedzi | Wyświetlenia | Ostatni post |
|---|---|---|---|
|
zaliczka na umowie przedwstepnej kupna-sprzedazy domu przez mlodix1
|
1 | 126 | 2012-04-25 20:25:59 przez prawnicy-nieruchomosci.pl |
|
Sprzedaż nieruchomości - aktualizacja księgi wieczystej? przez Stanley99
|
1 | 328 | 2012-03-12 17:28:55 przez prawnicy-nieruchomosci.pl |
|