Forum.w.Nieruchomosci.pl

Nieruchomościowe forum dyskusyjne poruszające problemy rynku nieruchomości i jego specjalistów.

Nie jesteś zalogowany.

#1 2010-11-08 15:16:38

Evan_
Użytkownik

Ustalenie przynaleznosci powierzchni nieuzytkowej do lokalu.

Witam. Wspólnie z żoną podpisaliśmy w 2005r umowę o budowę spółdzielczo-własnościowego lokalu mieszkalnego. Jest to mieszkanie dwupoziomowe, górny poziom stanowi antresola. Problem tkwi w tym, że z boku antresol znajduje się jeszcze jedno pomieszczenie, oznaczone na załączniku do umowy jako przestrzeń nieużytkowa. Ta przestrzeń nieużytkowa (pokój całkowicie zabudowany , bez wejścia) oddzielona jest od naszej antresoli ścinką gipsowo kartonową. Rzut lokalu mieszkalnego stanowi załącznik do umowy i na tym rzucie jest podany numer naszego lokalu (pojawia się tez w umowie) oraz obrys lokalu. W obrębie obrysu znajduje się przestrzeń nieużytkowa – ten zabudowany pokój. Jeśli chodzi o powierzchnię użytkową, to w podawanej sumarycznej powierzchni mieszkalnej / powierzchni użytkowej w umowie podanej wyżej oraz w późniejszej umowie o ustanowienie spółdzielczo – własnościowego prawa do lokalu nie pojawia się de facto powierzchnia zabudowanego pokoju (co może być logiczne gdyż nie jest to przestrzeń mieszkalna ani użytkowa). Pokój został zabudowany dlatego, że plan miejscowy przewidywał budowę budynku trójkondygnacyjnego, a moja antresola stanowi czwarty poziom, który w przypadku zbyt dużej powierzchni uznany by został za czwarta kondygnację (wtedy nie mówimy już o antresoli tylko o kolejnej kondygnacji). Z drugiej strony spółdzielnia nie mogła sprzedać mi lokalu bez pokoju zabudowanego (powierzchnia nieużytkowa), gdyż wtedy moje mieszkanie od pokoju zabudowanego oddzielone byłoby ścianką gipsową,  a nie trwała ścianą (wymóg dla lokalu). Spółdzielnia uważa, że ja muszę od niej zamknięty pokój kupić, rozbić sobie ściankę gipsową i wykończyć. Wg mnie ten pokój jest mój, skoro został ujęty w obszarze pokazanym na rzucie do umowy (załącznik), a że nie ma o nim mowy w umowie (nie jest wymieniany słownie) to sprawa oczywista, gdyż w umowie jest mowa o powierzchniach mieszkalnych/użytkowych. Czy mogę określić moją własność na podstawie załącznika, pokazującego obszar mojego lokalu? I jedno, spółdzielnia słownie udzieliła mi informacji, że ta powierzchnia nieużytkowa jest powierzchnią wspólną lokatorów (więc dlaczego każdy nie ma do niej dostępu?). Pozdrawiam, Maciek. Mój Tel. 603256429.

Linki sponsorowane